TRUMP’A SUİKAST GİRİŞİMİ

Trump’a suikast girişimi Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya’daki bir mitingde sırasında yaşanan suikast girişiminde kulağında yaralandı. Suikast girişimi olduğu anlaşılan silah seslerinin duyulmasının ardından apar topar sahneden indirildi. Saldırganın vurularak öldürüldüğü açıklandı. Görüntülerde Trump’ın yüzünü buruşturuyor ve bir elini sağ kulağına götürüyor.  Ardından bir dizi silah sesi duyuluyor ve Trump kürsünün arkasına eğiliyor. ABD Gizli Servis ajanları tarafından hızla etrafı sarıldı ve sahneden indirilerek bekleyen bir araca götürüldü. Trump’ın arabaya götürülürken sağ yumruğunu havaya kaldırarak sinirli bir şekilde destekçilerine “mücadeleye devam” mesajı erdiği görülüyor. Koruma görevlileri onu hızla uzaklaştırırken…

GÜNDEM 

Trump’a suikast girişimi

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya’daki bir mitingde sırasında yaşanan suikast girişiminde kulağında yaralandı.

Suikast girişimi olduğu anlaşılan silah seslerinin duyulmasının ardından apar topar sahneden indirildi. Saldırganın vurularak öldürüldüğü açıklandı.

Görüntülerde Trump’ın yüzünü buruşturuyor ve bir elini sağ kulağına götürüyor.  Ardından bir dizi silah sesi duyuluyor ve Trump kürsünün arkasına eğiliyor.

ABD Gizli Servis ajanları tarafından hızla etrafı sarıldı ve sahneden indirilerek bekleyen bir araca götürüldü. Trump’ın arabaya götürülürken sağ yumruğunu havaya kaldırarak sinirli bir şekilde destekçilerine “mücadeleye devam” mesajı erdiği görülüyor. Koruma görevlileri onu hızla uzaklaştırırken Trump’ın kulağında ve yüzünde kan açıkça görülüyordu.

Trump, Truth Sociall ağında yaptığı bir paylaşımda, bir kurşunun sağ kulağının “üst kısmını” deldiğini söyledi. Daha önce sözcüsü Trump’ın “iyi” olduğunu ve yerel bir tıp merkezinde tedavi gördüğünü açıklamıştı.

Trump, “Bir vızıltı sesi, silah sesleri duyduğum ve merminin deriyi delip geçtiğini hissettiğim için bir şeylerin yanlış gittiğini hemen anladım. Çok fazla kanama oldu, o zaman ne olduğunu anladım” diye yazdı.

Saldırgan öldürüldü

Teşkilat sözcüsü Anthony Guglielmi, şüphelinin olay yerinde ABD Gizli Servis görevlileri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Sözcü, çatışmada bir görgü tanığının öldüğünü ve iki kişinin de ağır yaralandığını kaydetti.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Ronnie Jackson BBC’ye yeğeninin silahlı saldırıda yaralandığını söyledi. Jackson yaptığı açıklamada, yeğeninin boynundan hafif bir yara aldığını ve olay yerinde tedavi edildiğini söyledi.

CBS News’in haberine göre, güvenlik kaynakları erkek saldırganın bir tüfek kullandığını ve miting alanının birkaç yüz metre ötesindeki yüksek bir yapıdan ateş ettiğini söylediler. Saldırının bir suikast girişimi olarak değerlendirildiği belirtildi.

 

Guglielmi Trump’ın güvende olduğunu ve korunması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. FBI tarafından yürütülen “suikast girişimi” soruşturmasının da sürdüğü belirtildi.

Biden saldırıyı kınadı

Memleketi Delaware’den konuşan ABD Başkanı Joeğ Başkan Biden, saldırıyı “iğrenç” olarak nitelendirerek üzüntülerini dile getirdi. Biden, “Amerika’da bu tür bir şiddete yer yok. Herkes bunu kınamalıdır” dedi.

Beyaz Saray daha sonra Biden’ın Washington DC’ye dönmeden önce Trump ile görüştüğünü açıkladı.

Trump, 2020 seçimlerinin tekrarında Demokratların muhtemel adayı Biden ile sıkı bir yarışa girmiş durumda.

Her iki partiden siyasetçiler de bu açık saldırıyı kınadılar.  Eski Başkan Barack Obama “demokrasimizde siyasi şiddete kesinlikle yer yok” dedi ve “Trump’ın ciddi şekilde yaralanmamış olmasınının tek tesellisi olduğunu” söyledi.

Trump’ın eski başkan yardımcısı Mike Pence de eşiyle birlikte eski müttefiki için dua ettiklerini söyledi ve “Amerikaları kendilerine katılmaya” çağırdı.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries de saldırıyı kınayarak, Emniyet güçlerinin kararlı müdahalesi için müteşekkirim. Amerika bir demokrasidir. Her türlü siyasi şiddet asla kabul edilemez” dedi.

Dünyadan tepkiler

İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, “Başkan Trump’ın mitingindeki şok edici sahneler karşısında dehşete düştüğünü” söyleyerek silahlı saldırının uluslararası düzeyde kınanması gerektiğini söyledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida halkı “demokrasiye meydan okuyan” şiddete karşı çıkmaya çağırdı.

Kanada lideri Justin Trudeau ise “eski Başkan Trump’a yönelik silahlı saldırıdan dolayı rahatsız olduğunu” söyledi.

Cumhuriyetçilerden suçlamalar

Trump Pazartesi günü Milwaukee’deki kongrede partisinin başkan adaylığını kabul edecekti. Bazı spekülasyonlar Trump’ın Butler mitinginde aday adayını açıklayacağı yönündeydi.

Bazı Cumhuriyetçiler olayla ilgili olarak Başkan Biden’ı suçlamakta gecikmedi ve onu Trump’ın göreve dönme ihtimaliyle ilgili korkuları körüklemekle suçladı.

Trump’ın başkan yardımcısı adayı olmak için kısa listede olduğu düşünülen Senatör JD Vance, Biden kampanyasından gelen söylemin doğrudan bu olaya yol açtığını söyledi.

Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olan Mike Collins ise başkanı “suikastı teşvik etmekle” suçladı.

Bu arada Temsilciler Meclisi’nin güçlü denetim komitesinin başkanı James Comer, Gizli Servis direktörünü komisyona çağıracağını söyledi.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Önerilen Haberler

Leave a Comment